Pakovanje stvari za selidbu

Izbegnite stres prilikom selidbe

Trenutak koji ste dugo očekivali je pred vama. Konačno se preseljavate u novi stan ili poslovni prostor, ali sve to neizostavno izaziva stres, koliko god mi to želeli da priznamo ili ne. Možete pokušati da mu se oduprete, ali jedino ako u celokupan proces uđete svesno i pripremite plan za preseljenje, koga ćete se u potpunosti pridržavati.

Trebalo bi da znate da se na lestvici događaja, koji su izuzetno značajni u životu svakoga od nas, a koji neizostavno izazivaju stres, upravo pakovanje stvari za selidbu i čitav proces preseljenja nalazi u samom vrhu. Baš iz tog razloga je potrebno da se dobro pripremite. A to znači da obezbedite kutije za pakovanje, folije i ostale materijale, koji će vam biti potrebni za osiguranje lomljivih i osetljivih predmeta.

Naravno da uvek imate mogućnost da angažujete stručnjake, koji će to učiniti umesto vas.

Zatim je važno da nas kontaktirate kako biste precizirali detalje u vezi sa uslugom selidbe. Naravno pod uslovom da ste se odlučili za opciju da preseljenje ne izvršite samostalno.

Pakovanje stvari za selidbu - korisni saveti

Da biste relativno lako prošli kroz proces selidbe, bitno je da pakovanje stvari za selidbu uradite na najbolji mogući način.

Potrebno je svakako da pravilno razvrstate stvari, te da pribavite neophodan materijal za pakovanje, kako bi celokupno preseljenje bilo što jednostavnije i brže.

Najvažnije je da adekvatno obezbedite sve stvari i nameštaj prilikom preseljenja kako biste izbegli oštećenja.

Oslobodite se nepotrebnih stvari

Selidba u novi stambeni ili poslovni prostor je idealna prilika da se oslobodite nepotrebnih stvari, onih koje čuvate, a ni sami ne znate zašto.

Ove stvari možete baciti, donirati ili pokušati da ih prodate online.

Kombi prevoz No.1 vam stoji na raspolaganju ukoliko vam je potrebna pomoć za odnošenje starih stvari.

Sortirajte stvari po kategorijama

Nekada je bolje rešenje da na primer svu garderobu spakujete zajedno nego da je razdvajate po prostorijama, ovo možete primeniti i na knjige, 

Pakujte se unapred

Okvirni termin selidbe će vam sigurno biti poznat makar mesec dana ranije. Ne čekajte zadnji čas da otpočnete pakovanje već koristite svaki slobodan trenutak da unapred spakujete deo stvari za selidbu.

Ukoliko se odlučite da stvari pakujete deo po deo sigurno ćete pretrpeti manje stresa nego u pokušaju da sve uradite za jedan dan.

Koristite manje kutije za teške stvari

Kada budete prenosili stvari mnogo ćete lakše podići manju kutiju sa knjigama, alatom ili drugim teškim predmetima. Na dno kutija uvek postavite teže predmete, a preko njih lakše. Takođe nemojte prepunjavati kutije teškim stvarima jer se mogu pocepati.

U veće kutije možete spakovati lagane stvari poput zavesa, jastuka, posteljine.

Dobro osigurajte lomljive predmete

Lomljive i osetljive predmete pakujte u čvršće kutije, osim toga obavezno ih dobro obezbedite od međusobnog kontakta, ali i spoljašnjih udaraca.

Za ovo vam mogu poslužiti različiti materijali za pakovanje poput stiropora, pucketave folije, rebrastih kartona za pakovanje, ali i priručna sredstva poput starih novina, peškira, garderobe, itd.

Stvari koje će vam prve biti potrebne spakujte poslednje

Razmislite koje ćete stvari koristiti do poslednjeg trenutka, ali i šta će vam prvo biti neophodno na novoj lokaciji. Sapun, ubrusi, alati za raspakivanje, pribor za jelo, ove stvari spakujte poslednje kako bi vam bile dostupne čim stignete u nov stambeni ili poslovni prostor.

Obeležavanje kutija

Ne zaboravite da na pravilan način obeležite kutije za pakovanje i svu ostalu ambalažu, jer će vam tako biti lakše prilikom raspakivanja. Ukoliko pakujete manji broj kutija možete se uzdati u svoju memoriju, ali ako je njihov broj veći sigurno ćete se lakše i brže snaći sa dobro obeleženim kutijama.

Savetujemo vam da prilikom obeležavanja kutija:

  • koristite vodootporne i trajne flomastere i markere kako se natpisi sa kutija ne bi obrisali;
  • pišete direktno na kutije ili za natpise koristite namenske ili priručne nalepnice;
  • natpisi mogu biti u jednoj boji, ali ćete posao olakšati ukoliko na primer za svaku prostoriju koristite određenu boju;
  • kutije ne obeležavajte unapred jer često nećete znati u potpunosti njihov sadržaj, uvek se desi da nešto naknadno dodate;
  • obeležite kutiju čim ste je napunili i zalepili jer se kasnije nećete setiti šta ste sve u nju upakovali;
  • na kutiji napišite njen sadržaj i prostoriju u koju se prenosi;
  • staklariju i uopšteno, osetljive stvari obeležite kao lomljive, a kako bi radnici posebno vodili računa o njima prilikom selidbe;
  • kutije obeležite obavezno sa gornje strane i po potrebi sa ostalih.

Materijali za pakovanje

Razume se da je veoma bitno da sa puno pažnje bude izabrana ambalaža za pakovanje.

U zavisnosti od toga šta je potrebno od stvari da preselite sa jedne na drugu lokaciju će zavisiti i da li ćete odabrati samo kartonske ili plastične kutije ili će vam ipak biti potrebni i dodatni materijali za pakovanje poput stiropora, pucketave folije, streč folije, rebrastih kartona za pakovanje, itd.

Kutije za pakovanje

Ako želite da uštedite novac prilikom selidbe, onda je najbolje da kartonske kutije za pakovanje obezbedite u lokalnom supermarketu. Dovoljno je samo da zamolite zaposlene da vam ostave kutije u kojima njima stiže roba.

Ukoliko ste se odlučili za korišćene kartonske kutije za pakovanje proverite njihovu izdržljivost i po potrebi ojačajte selotejp trakama.

Naravno da možete odabrati i plastične kutije za pakovanje, ali one se obično koriste za specifične stvari i prilično su nepraktične, najpre zbog mogućnosti oštećenja.

Kartonske kutije za pakovanje su najčešće i najbolja opcija. Tim pre što imate mogućnost da ih lakše obeležite, a svakako su i jeftinije od plastičnih.

Ukoliko ste u mogućnosti da birate, višeslojne kartonske kutije su najbolji izbor u pogledu zaštite stvari, ali i čvrstine samih kutija. Najpraktičnije ujedno i najjače su se pokazale kutije od banana. Zbog svojih dimenzije pogodne su za pakovanje manjih težih stvari poput knjiga, alata, posuđa, itd.

Stiropor za pakovanje

Kako bi elektronski i drugi osetljivi uređaji bili preseljeni bez ikakvih oštećenja najsigurnije je da koristite stiropor za pakovanje. Najjednostavnije je ukoliko ste sačuvali originalne kutije vaših uređaja sa izlivenim stiroporom, u suprotnom potrebno je da nabavite stiropor za izolaciju koji se prodaje u tablama.

Table stiropora isecite na potrebne dimenzije i njime obložite stranice kartonskih kutija, a zatim postavite u njih uređaje. Na ovaj način ćete zaštitititi sve osetljive uređaje poput televizora, računara i muzičkih stubova, bele tehnike, ali i ostale lomljive predmete.

Streč folija za pakovanje

Streč folija predstavlja idealan materijal za pakovanje sa širokom primenom. Izrađuje se od PVC-a u debljinama od 12 do 35 mikrona, samolepljiva je i veoma rastegljiva. Najčešće je providna, ali može se naći i u crnoj boji.

Uz pomoć streč folije možete zaštititi osetljive predmete od prljanja, vlage i fizičkih oštećenja, ali i fiksirati pokretne delove ili sprečiti rasipanje i gubljenje stvari.

Streč folija se namotava na kartonsku rolnu, najčešće širine 50 cm i jednostavno koristi za ručno i mašinsko pakovanje.

Preporučujemo vam da pre selidbe obavezno nabavite rolnu streč folije ili vam je mi možemo dostaviti kako bi svi osetljivi predmeti bili preneti u novi stambeni ili poslovni objekat bez oštećenja.

Pucketava folija za pakovanje

Svi znamo da su ranije čaše, tanjiri i druge osetljive stvari prilikom selidbe zavijane u novine, kako bi bile na što bolji način zaštićene. Danas nam je dostupna pucketava folija za pakovanje, koja omogućuje da se staklo i drugi osetljivi predmeti sigurno zaštite od lomljenja.

Pucketava folija za pakovanje se izrađuje od PVC-a u dva ili tri sloja sa velikim brojem balončića vazduha.

Idealna je za pakovanje stvari u kombinaciji sa streč folijom kojom se može dodatno fiksirati oko osetljivih predmeta. Na primer televizor možete prvo umotati pucketavom folijom, a zatim preko nje napravite nekoliko slojeva streč folije.

U slučaju da transportujete umetnička dela, takođe vam može pomoći i jedna i druga vrsta folije, kako bi ona bila u potpunosti zaštićena. Dobro je poznato da je pakovanje slika za transport neophodno izvršiti vrlo pažljivo, a tu svakako ne mogu pomoći kutije za selidbu, nego upravo namenske folije.

Imajte na umu da je zaštita vaših stvari najbitnija prilikom preseljenja. Važno je da neoštećeni predmeti i nameštaj stignu u novi stambeni prostor ili kancelarije, pa je baš iz tog razloga potrebno da obratite pažnju na adekvatno pakovanje.

Rebrasti karton za pakovanje

Rebrasti karton za pakovanje napravljen je iz dva sloja koji sprečavaju fizička oštećenja na upakovanim predmetima. Prodaje se na metar u rolnama različitih širina od 80, 105,160 i 210 cm.

Rebrasti karton za pakovanje ima široku primenu kod pakovanja stvari za selidbe, kako većih predmeta za koje je teško naći adekvatne kutije, poput nameštaja i bele tehnike, ali i manjih predmeta kao što je posuđe, lampe, boce pića, itd.

Predmete koje štitite možete umotati jednom ili više puta i karton pričvrstiti samolepljivim selotejp trakama ili ih spakovati u kartonske kutije.